THE: egy lépés előre, két lépés hátra…

A Times Higher Education 2024 világrangsolásának a nagy kérdése az volt, hogyan érinti az indikátorok jelentős változtatása a helyezéseket. Ezen belül magyar szempontból különösen a Semmelweis Egyetem dinamikus felfelé haladásának kimenetét övezte várakozás – azért is, mert az újra és újra felbukkanó kormányzati “kétszázas” álmodozásokhoz ők álltak a legközelebb a tavalyi 200-251 közötti helyezéssel.

A dinamika (meglehet, időlegesen), megtört, hiszen a Semmelweis visszakerült a 250-300-as csoportba, ahova két évvel ezelőtt mérték. De érdemes megbecsülni, hogy még így is régiónk messze legjobb helyezésű egyeteme a THE-nél, hiszen az egyébként másutt éllovas prágai Károly Egyetem két kategóriával van mögötte (401-500), a krakkói Jagelló vagy a Varsói Egyetem pedig még hátrébb ( a 601-800-as csoportban). Utóbbi csoportba került mellettük a cseh Masaryk és a lengyel wroclawi orvosegyetem mellett a Debreceni Egyetem is, ami utóbbi esetében két kategóriányi előrelépést jelent! Tavaly ide tartozott még az ELTE, de most eggyel hátrébb került, a 801-1000-es csoportba.

A többi magyar egyetem nics az első ezerben, Szeged, Óbuda, Pécs (1001-1200), Gödöllő, Műegyetem (1201-1500) megőrizte számontartottságát, Győr bekerült az 1500+-ba, a Pannon Egyetem pedig visszalépett ugyanide.

Összegezve, a magyar felsőoktatás változásairól, sokat vitatott helyzetéről a THE ranking nem ad értékelhető visszajelzést, a kisebb mozgások később lesznek informatívak, a trendekből. Régiónk alulértékeltsége viszont itt változatlan, ennek elemzésével rövidesen jelentkezünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .