QS-helyezések csoportokon belül, avagy rangsorkommunikáció és realitás

A QS 2024 megjelenése utáni gyorselemzésünkben bemutattuk a térség ranking-tendenciáit, benne a magyar egyetemek pozícióinak változásaival. Vázoltuk, hogy összességében a stagnálás vagy kisebb visszalépés jellemzi a régió intézményeit, amihez képest néhány pozitív irányú elmozdulást is láthatunk. A részletesebb elemzést nyilván nehezíti, hogy féltucatnyi egyetemet leszámítva a többiek (s egyben valamennyi magyar intézmény) a lista középső harmadában találhatóak, vagyis kisebb-nagyobb csoportba sorolva, ráadásul tavalyhoz képest a QS módosította a csoportok nagyságát, így az ezeken belüli elmozdulások végképp nehezen követhetők. Emiatt találkozhattunk néhány, meglehetősen bizonytalan alapon álló intézményi értékeléssel a rangsorpozíciókról.

Mivel kutatócsoportunk elkötelezett a rankingek reális értékelése iránt, a kommunikációjuk valósághűségét is támogatnunk kell. Ehhez segítségül használhatjuk a QS intézményi értékeléseinek grafikonjait, amelyek listaértékeknél pontosabban jelzik az egyes egyetemek helyezéseinek idősoros alakulását. A lentebbiekben ezeket gyűjtöttük össze, forrás a QS honlapja.

Évek óta a Szegei Egyetem éri el a legjobb helyezést a QS listáján, idén sem volt ez másként. Míg a külföldi diákok arányát és az oktató-hallgató arányt kifejező indikátorának értéke hagyományosan jobb, a régió intézményei között is kiemelkedik a fenntarthatósági indikátora. Az idézettségi aránya és a munkaerőpiaci kimeneti mérőszámok a kevésbé erősek.

Szegedi Tudományegyetem

A Debreceni Egyetem 2021-ben érte el eddigi legjobb helyezését a QS-nél. Idén a külföldi diákok aránya és a nemzetközi kutatási hálózatokban való részvétele kapta a legjobb indikátor-értéket, míg az idézettségi aránya és az új, fenntarthatósági a legrosszabbat.

Debreceni Egyetem

Az ELTE érte el a leginkább kiegyensúlyozott számokat az indikátorok között, miközben leginkább a nemzetközi kutatási hálózatokban való részvétele, a munkaerőpiaci kimenet és az akadémiai reputációja a magasabb. Viszont sokkal alacsonyabb a külföldi oktatók és diákok aránya, valamint az idézettségi aránya is.

ELTE

A Műegyetem az egyetlen magyar intézmény, amelynek javult a pozíciója tavalyhoz képest.A fenntarthatóság, a nemzetközi kutatási hálózatokban való részvétel és munkaerőpiaci kimenet és munkáltatói reputáció egyaránt magas, míg a külföldi oktatók jelenléteés az idézettség alacsonyabb.

BME

A Pécsi Egyetem is a második harmadban található, Elsősorban a külföldi diákok aránya és az oktató/hallgató aránynak köszönhetően, viszont a fenntarthatósági illetve az idézettségi indikátorok értékei alacsonyak.

Pécsi Egyetem

A Corvinus a QS lista harmadik harmadába került tavaly és ott van idén is. A külföldi diákok számosabbak, azonban a nemzetközi kutatási hálózatokban való részvétel, a fenntarthatóság és az idézettség alacsonyabb.

Corvinus Egyetem

A MATE jogelődje, a SZIE 2021 óta szerepelt a QS listán, akkor még a második harmadban, az egyesült agrár-intézmény azonban műár a harmadik harmadba került. Az oktató/hallgató arány és a külföldi hallgatók aránya jobb, míg a fenntarthatóság és külföldi oktatók aránya és az idézettség a rosszabb értéket adja az indikátorok között.

MATE

A Miskolci Egyetem negyedszer szerepel a QS listán, mostnra már az 1250-es csoportban. Az oktató/hallgató aránya viszonylag jobb, a fenntarthatóság és nemzetközi kutatási együttműködések valamint az idézettség rosszabb értékelést kapott.

Miskolci Egyetem

Mivel csak egy-két éve szerepel a QS listán három további egyetemünk, a helyezéseik tendenciái még nem értékelhetőek. A Széchenyi Egyetem két éve a 750-es csoportban lépett be, idénre a harmadik harmad elejére került, a Pannon Egyetemet és Óbudát a eleve itt mérik tavaly óta.

Széchenyi Egyetem
Pannon Egyetem
Óbudai Egyetem

Az indikátorok és változásaik részletezését itt mutattuk be. További elemzések rövidesen várhatók!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .