Műszaki képzési terület – szakos rangsorok

A magyarországi műszaki képzés egyértelműen domináns intézménye hosszú évtizedek óta a Műegyetem, ami a szakos listákon is visszaköszön. Az legnépszerűbb műszaki szakokat feldolgozó listák mindegyikén minden indikátor szerint kiemelkedő előnnyel vezetnek a BME karai. Mindehhez azt is fontos megjegyezni, hogy az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a műszaki pályák vonzereje, ami nem csupán a jelentkezések számában, de az ide felvételizők teljesítményében is megmutatkozott.

A BME Villamoskarán továbbtanulni igyekvők száma jelentősen meghaladja a többi intézményét, de az is figyelemre méltó, hogy az e tekintetben második helyen lévő Óbudai Egyetem Kandó Kara mögött milyen nagy a különbség a követő intézményekkel. Az átlagpontok illetve nyelvvizsgások száma ennél kiegyenlítettebb, itt Miskolc és Győr is jó teljesítményű hallgatókat vett fel, de a Pannon Egyetem, Szeged illetve Debrecen is jobb pozíciókat ért el a különféle indikátorok szerint.

A teljesítmény-indikátorokat tekintve leginkább a mechatronikai mérnökképzésben szakadt el Gépészkara révén a BME a konkurens képzőhelyektől. A 73 pontos előnyhöz hasonló különbségre alig van példa a teljes felsőoktatásban. Emellett az elsőhelyesek közel ötször annyian vannak, mint az ennél az indikátornál második helyezett Óbudai Egyeteme “bánkisai”.

Az egyik legklasszikusabb műszaki képzést számos, összesen 14 képzőhely kínálja. A BME Gépészmérnöki Kara a megszokott módon emelkedik ki minden indikátornál a mezőnyből, de mögötte hasonlóan egyenszilárdságú a második helyezett debreceni Műszaki Kar.

Az építészet mindig az egyik legtrendibb műszaki képzés volt, a Műegyetem és a (most az Óbudai Egyetemhez tartozó) Ybl pedig hagyományosan a legelismertebb képzőhelyeket jelentették. Most is ők vannak az élen, a BME Építészkar persze itt is jelentősen magasabb értékekkel (ami különösen az elsőhelyes jelentkezéseknél kiemelkedő).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .