Informatikai képzési terület – szakos rangsorok

Felfutó jelentkezési érdeklődés, szaporodó képzőhelyek, egyre bővülő képzési kínálat – ma a továbbtanulók egyik fő célterülete az informatika. A képzéscsoport sokszínűségét mutatja, hogy a három legkeresettebb szakon más-más intézmény vezeti a szakos listát, egyaránt jelentős dominanciával

A legszélesebb intézményi kínálatot a mérnökinformatikus szakon találjuk. Országszerte találnak képzőhelyeket az érdeklődők, azonban az elsőhelyes jelentkezések számának tanúsága szerint elsősorban a Műegyetem Villamoskara jelenti a fő irányt. De nem csak sokan vannak, hanem nagyon jó eredménnyel is érkeznek, akik ide jönnek: jóval magasabb az átlagpontszám, szinte kizárólagos a tanulmányi versenyesek vonzása és a legmagasabb a nyelvvizsgások aránya is. Érdekes, hogy a második legtöbb elsőhelyes jelentkezőt kapó Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karon is igen magas a nyelvvizsgával rendelkezők száma, azonban az alacsonyabb átlagpontszám miatt hátrébb kerül.

Programtervező informatikust kevesebb helyen képeznek, mint a többi szakot, sőt, ez a koncentráltság a megoszlásban is szembetűnő: az összes elsőhelyes jelentkező több mint fele az ELTE Informatikai karát választotta. Átlagosan nagy előnnyel a legmagasabb pontszámot érték el, szinte teljeskörű a nyelvvizsgával rendelkezők köre és és a középiskolás versenyhelyezettek bő négyötöde is ide nyert felvételt. Egy kategóriával lentebb, de hasonlóan egyenszilárdságú a debreceni, szegedi és veszprémi informatikai kar is.

A gazdaságinformatikusok a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karát keresik elsősorban, de kiemelkedően a legnagyobb teljesítményt a Corvinus felvettjei mutatják mind az átlagpontszámok, mind a nyelvvizsgák tekintetében. A BGE második az átlagpontszámokban és nyelvvizsgások arányában, mögötte pedig alig harmadannyi jelentkezővel, de őt megközelítő pontszámmal és nyelvvizsgással a debreceni Informatikai Kart találjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .