Rangsor workshop Budapesten: új együttműködések

Az ELTE-PPK Társadalmi Kommunikációs Kutatócsoportja szervezésében kétnapos látogatást tettek Budapestre az IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence elnökségi tagjai: Waldemar Siwinski az IREG elnökhelyettese. Gero Federkeil a U-Multirank rangsor koordinálásáért felelős, Dmitry Grishankov az “Expert RA” nemzetközi hitelminősítő ügynökség igazgatóságának tagja és elnöke. Az ELTE, a magyar felsőoktatás egyik kiemelkedő szereplője, fontosnak tartotta, hogy a nemzetközi élvonalhoz tartozó ranking-szakértők találkozzanak a magyar egyetemek képviselőivel, támogatandó azok ranking-stratégiáját.

Az ELTE-vezetőkkel rendezett találkozók utánra szervezett workhhopon hét olyan kutatóegyetem képviselőjével közös workshopra került sor, amelyek szerepelnek a globális rankingeken. A rendezvényen a külföldi vendégek bemutatták a globális rangsorok változásait és a rangsor-készítők tapasztalatait, majd megismerkedtek a magyar felsőoktatási intézmények rangsor-felvetéseivel, stratégiájukkal.

Fábri György, a Kutatócsoport vezetője, a program létrehozója nyitó-prezentációjában bemutatta a ranking-projekt eredményeit és ismertette a regionális intézmények ranking-pozícióiról. Waldemar Siwinski a rangsor-környezet változásairól beszélt. Kimutatta, hogy mennyivel több egyetem, régió és képzési terület szerepel a rangsorokban. Gero Federkeil annak a U-Multirank működéséről és módszertanáról tartott előadást, ami nem egy klasszikus ranglista, inkább egy eszköz, amely segít az igazodási pontok kijelölésében az érdeklődőknek, és bemutatja az egyetemek sokszínűségét. A cél az, hogy a diákok egy jól informált döntést tudjanak hozni a jelentkezésük kiválasztásánál. Grishankov a Moszkvai Nemzetközi Rangsort mutatta be, kiemelve az egyetemek “Harmadik Missziójának” jelentőségét.

A prezentációkat követő beszélgetésen a magyar egyetemek képviselőivel több téma is felmerült. Például a regionális rangsorok fontossága – míg a magyar egyetemek nincsenek a világelsők között, a szomszédainkhoz hasonlítva jó eredményeket érnek el. Voltak még megjegyzések az egyetemi hírnévvel kapcsolatos mérőszámokkal, melyek nem mindig elég egyértelműek. A U-Multirank és a Moszkvai Nemzetközi Rangsor módszertanáról is felmerültek kérdések. Csütörtök este a vendégek magyar rangsor kutatókkal vettek részt egy informális vacsorán.

Pénteken az IREG vezetői Palkovics Lászlóval, felsőoktatási államtitkárral találkoztak. Palkovics professzor kifejtette, hogy a magyar felsőoktatási politika része a nemzetközi rangsorok folyamatos figyelése. Ennek oka, hogy fontosnak tartják visszajelzést kapni az egyetemek teljesítményéről, illetve ez hasznos marketing eszköz lehet a nemzetközi felsőoktatási piacon is. Ezért lényeges ismerni a rangsorok tartalmát, a mérőszámok jelentését és a legújabb trendeket. Az államtitkár egyetértett azzal, hogy a regionális és a tudományterületi rangsorok egyre fontosabbá válnak. Palkovics László örömmel fogadta a jövő évi Budapesten tartandó rangsor-konferencia tervét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .