Tudomány, amire sosem hivatkoznak

Nature 13/12/2017

Nem könnyű megítélni, hogy hány olyan tudományos cikk van, amelyet későbbi tudományos munkákban nem idéznek és nem amely nem kap hivatkozást, de a Nature cikke tesz rá egy kísérletet. A legrövidebb válasz a kérdésre a következő: kb. 39 millió, 1990-2105 között publikált cikket analizáltak a Web of Science adatbázisában. Ezeknek kb. 21%-ára nem hivatkoztak mostanáig. Ezek a cikkek általában kevésbé ismert újságokban jelentek meg. Ám azok, amiket ismert és elismert tudományos folyócikkekben jelennek meg, legtöbbször idézve vannak és kapnak hivatkozásokat.

Ez azonban nem egy teljes mértékben hiteles adat. Meg kell említenünk azokat a hivatkozásokat, amik nem kerültek be a Web of Science adatbázisába adatbeviteli vagy gépelési hibák miatt, illetve azokat, amik olyan újságokban vagy könyvekben jelentek meg, amiket az adatbázis nem tartalmaz. Ezeket a pontatlanságokat olyan sok időbe tellene újra leellenőrizni ilyen nagy mennyiségű tudományos cikk esetében, hogy lehetetlennek tűnik pontosan megítélni azon cikkek számát, amelyekre soha nem hivatkoznak.

Habár az ilyen cikkek száma meglehetősen alacsony, érdemes közelebbről szemügyre venni őket. Az, hogy ezekre a tudományos értekezésekre a késsőbbiekben nem hivatkoznak, azt jelenti-e vajon, hogy nincs akkora értékük, hogy nem elég jók? Nem feltétlenül. Vannak cikkek olyan információkkal, amelyek később könyvekbe kerülnek be, továbbá olyan cikkek, amelyeknek nem az a céluk, hogy előre mozdítsák a tudományterületet, amelyhez köthetőek. Tehát elmondható, hogy azok a cikkek, melyeket soha nem idéznek, és melyekre nem hivatkoznak, ettől függetlenül olvasásra és felhasználásra kerülhetnek.

Ebben a cikkben már foglalkoztunk a tudományos cikkek hivatkozásaival.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .