Orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek: Semmelweis Egyetem, a stabil zászlóshajó

Az egyik legtöbb jelentkezőt vonzó képzést a magyar felsőoktatásban egyben a leginkább nemzetközi irány, amit az orvosi karok kínálnak. Itt, az egészségügyi területen a Semmelweis Egyetem mindhárom népesebb szakon dominálja a képzéseket: általános orvosnak közel annyian jelölték meg első helyen, mint a másik három kart együtt, de a fogorvosnak is majdnem annyian itt akarnak tanulni, mint a többi karon összeadva. A mennyiség magas minőséggel is párosul, hiszen a szakokon itt a legmagasabb az átlagpontszám is. Egyedül a nyelvvizsgások megoszlásában találunk magasabb értékeket, az általános orvosoknál és gyógyszerészeknél Szegeden, a fogorvosoknál Pécsett vannak nagyobb arányban, mint a fővárosban.

Láthatjuk tehát, hogy a második-harmadik helyeken sokkal nagyobb az eltérés az egyes szakok között az egészségtudományban. Az általános orvosoknál a ranglistán Szeged a második, mégpedig úgy, hogy mind az elsőhelyes jelentkezők, mind az átlagpontszám tekintetében ezen a helyen található a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, míg a nyelvvizsgások aránya itt a legmagasabb. A fogorvosképzésben viszont Debrecen a jelentkezőszámban és az átlagpontszámban is második, ugyanakkor a nyelvvizsgások itt vannak a legkisebb arányban, ezért a szakos listán a harmadik lett a második Pécs mögött, akinél pedig éppen ezek aránya a legmagasabb, míg az elsőhelyes jelentkezők itt vannak a legkevesebben. A gyógyszerészképzés szakos rangsora megfelel az első helyes jelentkezők sorrendjének, itt Szeged a második, míg az átlagpontszám a legalacsonyabb Szegeden, a második Debrecen és harmadik Pécs mögött. Szegeden azonban ezt a 4. helyet kompenzálja a nyelvvizsgások arányában elfoglalt vezető pozíció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .