Bölcsészettudományi képzési terület szakos rangsorai

A bölcsészeti képzések továbbra is népszerűek, több szak pontátlaga is 400 felett van. Ezek közül is kiemelkedik a pszichológia és az anglisztika, ahogyan a nyelvtudás is kiemelkedően magas a bölcsész továbbtanulóknál. A képzési területi rangsorok ELTE BTK helyezése alapján nem meglepetés, hogy az egyes szakokon is a pesti bölcsésképzés a meghatározó.

Az anglisztika szakon évek óta az ELTE BTK és a Debreceni Egyetem Bölcsészkarának dominanciája érvényesül – különösen az előbbi emelkedik ki jelentősen a mezőnyből. A pesti Bölcsészkart jelölik meg messze a legtöbben az első helyen, az átlagpontszám is itt a legmagasabb és négszer annyi OKTV helyezett van a felvettek között, mint az összes többi szakon együttvéve.

Az egyik emblematikus bölcsészszak a történelem, ahol szintén az ELTE a meghatározó, mind az elsőhelyes jelentkezések, mind a pontátlagok tekintetében. A többi intézmény közül a szegedi Bölcsészkart a nagyobb elsőhelyes érdeklődés és a nyelvvizsgások aránya emeli ki. Utóbbi az egri Eszterházy Károly Egyetem esetében is magasabb, mint más karoknál.

Az egyik legkeresettebb szak az egész egyetemi világban a pszichológia – és ezen belül az ELTE PPK majdnem annyi elsőhelyest vont, mint a többi képzőhely együtt, tanulmányi verseny helyezettek közül pedig kétszer annyian kerültek be. A felvettek pontátlaga általánosan magas, szinte mindenütt 450 pont körüli, és szinte mindenki nyelvvizsgával érkezik, Szegedre pedig valóban mindenki.

Az ELTE ezen a bölcsészeti területen a PPK révén emelkedik ki, elsősorban az első helyes jelentkezők számában látványos az előnye, de etekintetben így is a második helyre kerül a BGE mögött. Az alacsony hallgatói érdeklődés a Kodolányi esetében a nyelvvizsgások között 100%-os arányt eredményez.

A germanisztika szakon az abszolút többség az ELTE BTK-t jelöli meg első helyen, azonban a pontátlagban Debrecen, a nyelvvizsgások arányában Szeged érte elé a legmagasabb értéket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .