Továbbra is pesti bölcsész dominancia

A bölcsészeti irányok továbbra is sok jelentkezőt vonzanak, bár az olyan hagyományosabb szakokon, mint a magyar, a szabad bölcsészet vagy a történelem, ma már kisebb az érdeklődés. Első helyen kimagaslóan az ELTE Bölcsészkarát jelölik meg a legtöbben, magyarból több, mint a fele, szabad bölcsésztből közel kétharmada, történelemből csaknem a fele a jelentkezőknek ezen a karon szeretne továbbtanulni. Mivel az átlagpontszámban is a pesti Bölcsészkarra jelentkezők teljesítettek a legjobban a történészek és szabad bölcsészek közül, így itt (ahogyan ezt megszokhattuk), ő vezeti a szakos listát, míg magyarból az alacsonyabb nyelvvizsgás-arány miatt a msodik helyre került, a pécsi Bölcsészeti- és Társadalomtudományi Kar mögé. Pécsett ugyanis magyar szakon a pontátlag is magas illetve a nyelvvizsgások arányában is vezetik a mezőnyt.

Anglisztika-germanisztika

A nyelvvizsga ügye egyébként a legnagyobb nyelvi szakokon sem egyértelmű, hiszen anglisztikán például, amit összességében szintén az ELTE BTK vezet, a nyelvvizsgások arányában a negyedik helyre szorult, mivel három intézményben (Eszterházy Károly katolikus Egyetem, a Pázmány, Nyíregyháza) 100%-os a nyelvvizsgások aránya – bár mindhárom intézményben lényegesen kisebb hallgatói érdeklődés mellett. Az ELTE BTK angolosainak magas átlagpontszáma is biztosítja a kar vezető pozícióját, ahogyan a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának  a második helye is ezen a területen mutatott kiválóság miatt adott, amellett, hogy ide jelentkeztek a második legtöbben első helyen. Germanisztikán is hasonló a helyzet, itt azonban jóval kisebb a jelentkezési szám, viszont minden tekintetben az ELTE BTK vezeti a mezőnyt.

Közösségszervezés

Sokkal többen jelölik meg a közösségszervezést első helyen, közülük a legtöbben nem egy klasszikus bölcsészképzőt, hanem a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karára mennének. A pontátlag itt kiegyenlítettebb, Denreecn áll az élen benne, az ELTE és Pécs előtt, míg a nyelvvizsgásoknál az ELTE PPK mögött a győri Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar és a Debreceni BTK áll. Összességében Debrecen sé az ELTE PPK vezeti a szakos rangsort.

Pszichológia

A legnépszerűbb bölcsészképzés egyben a magyar felsőoktatás egyik legtöbb hallgatót vonzó és legmagasabb bekerülési küszöbbel rendelkező képzése, a pszichológia. Csaknem háromezren jelölték meg első helyen, akikből az ELTE PPK-ra 40%-uk szertett volna bekerülni, kétésfélszer többen, mint a második helyen álló Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológia szakára. A Károli Gáspár Református Egyetem áll a harmadik helyen a rangsorban, amit a közel féleezer jelentkezőnek köszönhet. A pontátlag mindenütt igen magas, az egyik legmagasabb a magyar felősoktatásban, és meglehetősen kiegyenlített: Az ELTE PPK mögött a Pázmány, Debrecen és Szeged pszichológus felvettjei is kiválóan teljesítettek (de még ezen a részlistán hatodik Pécsett és 443 pont az átlag…). A pszichológián továbbtanulók szinte mindegyike nyelvvizsgával rendelkezik, a Pázmányon, az ELTE-n és Pécsett és Szegeden is 99% feletti az arányuk, de a Károli 98 és Debrecen 97%-ot meghaladó átlaga is ezt jelenti. A szakos rangsorban mindezek miatt az ELTE PPK vezető pozíciója egyértelmű.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .