Gazdaságtudományok: népszerűség, gyakorlatiasság, minőség

Évtizedes távlatban is a gazdaságtudományi képzések iránt a legnagyobb a hallgatói érdeklődés, ami egyben a terület vezető képzőhelyei esetében igen magas bekerülési pontszámokkal is jár. Az intézményi kínálat bőséges és sokszínű: lényegében valamennyi, nem szakegyetemi jellegű intézmény kínál ide tartozó képzést, a továbbtanulási preferenciák pedig szakonként is eltérők. A kari listákon látható volt, hogy az ELTE GTK az elmúlt években hogyan vált a képzési terület egyik meghatározó intézményévé, miközben a Corvinus továbbra is elsősorban a magas bekerülési pontszámoknak köszönheti pozícióit (illetve, mivel ebben az intézményben megszűnt a kari tagolódás, az elsőhelyes jelentkezők számát illetően előnyben van a karokhoz képest.) A hallgatói érdeklődés alapján pedig a Budapesti Gazdasági Egyetem karai több területen is jó helyezést értek el.

A legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment, mind a hallgatói érdeklődés, mind a képzési kínálat tekintetében.

31 intéményben hirdettek ilyen képzést, de az ide első helyen jelentkező 4764 továbbtanuló több, mint fele három hely valamilyét jelölte meg: a Corvinust, a BGE Pénzügyi és Számviteli Karát és az ELTE Gazdaságtudományi Karát. A Corvinus annak köszönheti elsőhelyét ezen a szakos listán, hogy a legnagyobb hallgatói érdeklődés mellett a legmagasabb bekerülési pontátlag is itt született. A második helyezett ELTE GTK-t egyenletes értékek jellemezik: a pontátlagban is ezen a helyen áll, míg az elsőhelyes jelentkezők illetve nyelvvizsgások számát tekintve a harmadik.

A nyelvvizsga amúgy itt elengedhetetlennek tűnik a jó helyezéshez: a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán a legnagyobb, 99% feletti az arányuk, hasonlóan a Corvinushoz, és az ELTE GTK is tizedszázalékokkal van csak alatta.

Ugyancsak igen sokan keresik a kereskedelem és marketing szakot, ahol A legtöbben a BGE Külkereskedelmi Karát jelölték meg első helyen, ezt az ELTE GTK és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara követi.

Az intézményi pozíciók itt szórtabbak, hiszen a pontátlag tekintetében a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara és a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara követi az ELTE GTK-t, míg a nyelvvizsgások aránya Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara és a szegedi karon van közvetlenül az ELTE GTK mögött.

nemzetközi gazdálkodás szintén népszerű, itt a legtöbben az ELTE GTK-t jelölték meg első helyen.

Nem meglepetés, hogy az ide felvettek szinte mindegyikének van nyelvvizsgája a vezető intézményke esetében, a Corvinus, az ELTE GTK, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara egyaránt közel 100%-os arányban. A tizedszázaléknyi különbség a Corvinus javára és a pontátlagnál elért vezető helyének köszönhetően ő vezeti a szakos listát az ELTE GTK előtt, harmadikként pedig a Műegyetem gazdasági karát találjuk.Hasonló a dinamikája a pénzügyi és számvitel képzésnek, itt is az ELTE és a Corvinus áll az élen, utóbbi első helyét a középiskolai tanulmányi versenyeken helyezett felvettek nagyobb száma okozza, hiszen a pontátlagban ugyan vezet, de a nyelvvizsgások aránya az ELTE GTK-n magasabb, ahogyan oda többen is jelentkeztek első helyen.

Utóbbi szempontból a korábbi évekhez hasonlóan a BGE Pénzügyi és Számviteli Kar emelkedik ki a mezőnyből, de itt mind az átlagpontszám, mind a nyelvvizsgások száma jóval alacsonyabb, így a szakos listán az 5. helyen találjuk, a szegedi és debreceni gazdasági kar mögött.

turizmus-vendéglátás az a szak, ahol a vidéki intézmények sokkal jobban szerepelnek.

Bár a legtöbb hallgatót itt is a BGE, nevezetesen a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar vonzza, csaknem a teljes első helyen jelentkezői sokaság fele ide szeretne bekerülni, azonban a pontátlag és a nyelvvizsgás arány itt jóval alacsonyabb, s így összességben a 3. helyen áll, míg ebből a két szempontból a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara áll az élen s így a szakos listát is vezeti.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara álla második helyen, ide jelentkeztek a második legtöbben eső helyen, az átlagpontszám és a nyelvvizsgások aránya pedig a 4. helyet eredményezte az alrangsorokban. 

A többi gazdasági képzéshez képest kevesebben jelentkeztek az emberi erőforrások szakra, közülük legtöbben a BGE Pénzügyi és Számviteli Karára. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara ezen az alrangsoron csak második, mivel azonban a pontátlag és a nyelvvizsgások aránya itt jóval magasabb a BGE ezen karánál, a szakos listán is ő az első, a BGE és a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .