Magyar egyetemek a reális versenytérben– 2022

A négy mérvadó globális rangsor (ARWU, THE, QS és a US News) általános (overall) listáin a magyar egyetemek többségének helyezése a régió versenyképesnek tűnő intézményeinél egyértelműen rosszabb. Hét olyan egyetemünk van, amely az említett listák legalább háromnegyedén szerepel.

Köztük legjobban az összességében legmagasabban levő magyar intézményként az ELTE áll. A budapesti tudományegyetem két listán (ARWU, USNews) a legjobb magyar intézmény, azonban a THE-nél a Semmelweis, a QS-nél a Szegedi Tudományegyetem megelőzi. Versenytársi régiós összevetésben az ARWU-pozícióját (601-700) nem csak hét osztrák és öt finn előzi meg, de a volt szocialista országok egyetemei közül is nyolc jobb kategóriát ért el. A többszempontú USNews listán csak négy ilyen egyetem található, míg a QS listán legjobban szereplő Szegedi Tudományegyetem pozíciójánál (551-560) nyolc egyetemet soroltak jobb helyre a posztszocialista körből. Viszont közülük egyik sem ért el jobb helyet a THE rangsorán a Semmelweis 201-250 közötti pozíciójánál, egy finn és három osztrák egyetem mögött. de a fentebbieken kívül jellemzően nem jobb pozícióban, mint az félszáz egyetem, amelyet a volt szocialista országokból szintén legalább három lista mér. Köztük a rangsorhelyezéseket összegezve ezért azt látjuk, hogy az ELTE a 6., Szeged a 8. helyre kerül, tőlük jóval távolabb a mezőny közepén található négy egyetemünk (BME 24, SE 26, Debrecen 27, Pécs 31).

A rangsor-helyezések időbeli dinamikáját vizsgálva ugyanakkor erős a térségbeli korreláció. Az előző évi pozíciójukkal összevetve idén az esetek tizedében történt helyezés-javulás, míg a bő harmadában rosszabbodtak a helyezések. Leginkább a USNews rangsorán látható a negatív tendencia, hiszen itt nem csoportokba (pl. 401-500 stb.) sorolják az egyetemeket, hanem konkrét helyezéseket kapnak – itt a 11 előrelépésssel szemben 41 visszaesés tapasztalható. Ezen a lsitán az ELTE mintegy hetven (434-368), Szeged pedig 50 (712-662) helyet lépett előre, viszont a Semmelweis 20 (633-662) Debrecen közel ötven (748-794) helyezéssel hátrébb került. Mindez általánosabb tendencia része lehet, hsizen a felsőbb kategóriában lévő Helsinki Egyetem minden rangsorban rontott, de a többi finn és osztrák egyetemnél is többnyire a lejjebb kerülés vagy helyben maradás a jellemző.

(részeltesen lásd: HVG Diploma 2023)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .