Természettudományi képzési terület – szakos rangsorok

A természettudományi képzési terület vezető intézményeiben továbbtanulók teljesítménye hagyományosan igen magas. Bár a jelentkezők száma itthon és külföldön egyaránt megoldandó feladata az oktatási rendszernek (és a közgondolkodásnak…), a minőségi jellemzők általában kedvezőek.

A négy tudományegyetemi természettudományi kar között igen jó pozícióban van a biológia területén az Állatorvostudományi Egyetem. Kiemelkedően maga az átlagpontszáma és nyelvvizsga-arány az ide bekerülteknek, és népszerűsége is a harmadik az elsőhelyes jelentkezők között. A Szegedi Tudományegyetemre érkezett a legtöbb középiskolai versenyhelyezett, de ugyanebben az indikátorban teljesített jól a Pécsi TTK is. Az ELTE TTK vezető pozíciója a hallgatóvonzó képességének köszönhető, hiszen többen jelentkeztek ide első helyen, mint a többiekhez összesen.

A matematika szakon a négy képzőhely az egyes indikátorokban nagyon kiegyensúlyozott adatokat mutat. Az ELTE itt is az első helyes jelentkezők kiemelt célpontja, de a pontátlagban és a középiskolai versenyhelyezettek számában is az élen áll (utóbbi esetében egészen elképesztő arányban: szinte az összes, 26 ilyen továbbtanuló választotta a pesti TTK-t – ez önmagában több, mint néhány másik képzési terület teljes száma). A pontátlag minden karon magas, a nyelvvizsgák tekintetében pedig a Műegyetem Természettudományi Kara az első.

A fizika szakon az ELTE vezető pozícióját megtöri a Műegyetem természettudományi Kara, elsősorban a magasabb felvételi pontátlagának és az ide felvett több középiskolai helyezettnek köszönhetően. Az elsőhelyes jelentkezők itt is az ELTE TTK-t választják a legtöbben, viszont a Szegedre felvettek közül mindenkinek van nyelvvizsgája.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .