Gazdaságtudományi képzések – szakos rangsorok

Ha gazdasági képzés, akkor a pesti Közgáz – tartja magát a közfelfogás és a legnépszerűbb klasszikus gazdasági képzések között valóban a Corvinus iránt a legnagyobb az elsőhelyes jelentkezők érdeklődése. Ugyanakkor a legtöbb továbbtanulót vonzó képzési terület két másik szakján, az emberi erőforrás-menedzsment és a turizmus-vendéglátás irányokon a BGE és az ELTE mögött jelentős vidéki bázisok (Pannon, Szeged, Pécs) találhatok a szakos rangsorok élmezőnyében.

A nemzetközi gazdálkodás a magyar felsőoktatás egyik elit-szakja, igen magas pontszámokat érnek el a bekerülők. A nyelvvizsgások arányának szintjét jelzi, hogy enek az indikátornak a tekintetében a Corvinus a maga 99,5%-os eredményével csak harmadik lett Sopron és az ELTE mögött (bár az előbbinél nagyon alacsony a bekerült hallgatók száma). A többi indikátornál azonban a Corvinus fölényes vezetése évek óta tart, ami mutatja, hogy a kiemelkedő felvételiző teljesítmény és a számosság együtt is tud járni.

Az emberi erőforrások szakon a BGE népszerűségét mutatja, hogy ide kétszer annyi továbbtanuló igyekszik, mint az utána következő ELTE-re és közel hatszor annyi, mint a Pannon Egyetemre. Azonban minden más szempontból az ELTE emelkedik ki a mezőnyből, valamint a Pannon is a felvettek teljesítményével büszkélkedhet.

A gazdálkodás és menedzsment messze a legtöbb fiatalt vonzó szak, a képzést kínáló intézmények száma is magas. Ugyanakkor az érdeklődés koncentrált, hiszen a legnépszerűbb három egyetemet (Corvinus, ELTE, Szeged) jelölte meg elsőhelyesen a továbbtanulók fele. Ezen belül is a Corvinus minden szempontból kiemelkedik, ide az elsőhelyes jelentkezések egyharmada esik, miközben a felvételi teljesítményben is sokkal magasabb értékeket ért el.

A többi gazdálkodási szakhoz képest a turizmus-vendéglátás területén az érdeklődést tekintve találunk egy kiemelkedő intézményt, a Budapesti gazdasági Egyetem kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi karát, amit annyi továbbtanuló jelölt meg első helyen, mint a többi kart együttvéve. A felvételi teljesítményben sokkal kiegyenlítettebb a mezőny, a győri Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon volt a legmagasagg az átlagpont, míg az Esterházy Károly Egyetem gazdasági karára érkeztek a legnagyobb arányban a nyelvvizsgások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .