Végre egy magyar javulást mutató globális ranking – U.S. News Global

Bár a többi globális felsőoktatási rankingnél semmivel sem kisebb érvényű rangsorolás a U.S.News Best Global Universities, sőt, a nemzeti média-rangsorok voltaképpeni elindítója az U.S. News műhelye, a minap megjelent eredménye mégsem keltett akkora figyelmet a magyar sajtóban, mint a korábbi, negatív irányú elmozdulásokat tartalmazó ranglisták (QS, ARWU, THE). Pedig tanulságos, hogy ezen a listán a magyar egyetemek sokkal jobb helyezéseket kaptak:

2015 2016 2017
Eötvös Loránd University 465 505 466
University of Szeged 745 787 756
Budapest University of Technology and Economics 722 861 849
Semmelweis University 736 682 656
University of Debrecen 585 559 559
Corvinus University of Budapest x x x
CEU/KEE x x x
University of Pécs x 955 956

A javulás a rangsorhelyek viszonyításában az ELTE esetében a legnagyobb mértékű, 10%-os, de másik három egyetemünk (Szeged, BME, SE) is több helyet lépett előre, míg Debrecen ugyanott maradt, egyedül Pécs került egyetlen hellyel hátrébb. Abban az összevetésben méginkább örvendetes ez a fejlemény, hogy míg az osztrák vagy cseh egyetemek (utóbbiak kisebb mértékben) szintén előbbre léptek, a lengyelek pozíciókat vesztettek. Ugyanakkor ennek a rangsornak az indulásakor, két éve meglévő jobb helyezéseket még most sem sikerült visszanyernie az ELTE-nek, a BME-nek és a Szegedi Tudományegyetemnek.  A Semmelweis előrehaladása viszont folytatódott.

Az U.S. News módszertana nem tér el jelentősen a többi globáis rangsorétól, például itt a publikációk között külön is értékelik a könyveket, ami a humán tudományok hátrányát némiképp mérsékli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .